بسمه تعالی
بیمه ی شخص ثالث را بهتر بشناسیم :
بیمه ی شخص ثالث یکی از پر مخاطب ترین بیمه نامه های کشور است که تمامی خسارت های جانی و مالی در تصادفات با وسیله نقلیه، وارد به اشخاص ثالث و راننده ی خسارت دیده را جبران میکند .
همانطور که میدانیم این بیمه اجباریست و در صورتی که وسیله ی نقلیه دارای این بیمه نباشد، متحمل خسارات جبران ناپذیر مالی و جانی خواهید شد .
در اصطلاح بیمه ی شخص ثالث، شخص اول مالک وسیله ی نقلیه یا بیمهگزار، شخص ثانی شرکت بیمه یا بیمهگر و شخص ثالث فرد زیاندیده غیر از راننده ی مقصر در حادثه هستند.
پوشش های ( جبران خسارت ) بیمه ی شخص ثالث :
- پوشش مالی : هر گونه خسارت به وسیله ی نقلیه، که توسط خودروی مقصر حادثه به خودروی اشخاص ثالث وارد بیاید، به وسیله ی این پوشش جبران میشود . مثلاً شما در حادثه ی تصادف دو خودرو مقصر هستید و باید هر گونه خسارت به خودروهای مقابل را جبران کنید .
- پوشش جانی ( دیه ) : هر گونه خسارت جانی ( فوت ، نقص عضو و پزشکی ) به اشخاص ثالث که در حادثه ی رانندگی توسط خودروی مقصر حادثه اتفاق بیفتد ، توسط این پوشش جبران میشود.
- پوشش حوادث سرنشین یا راننده : در تصادف دو وسیله ی نقلیه، تمامی افرادی که در دو خودرو و بیرون از خودرو هستند، شخص ثالث محسوب میشوند . به غیر از راننده ی مقصر حادثه که شخص ثالث محسوب نمیشود و از بیمه نامه، خسارت دریافت نمیکند . فقط در صورتی که راننده ی مقصر حادثه فوت کند یا دچار نقص عضو شود از منبع پوشش حوادث راننده ( سرنشین ) تا یک دیه ی ماه غیر حرام ( مصوب بیمه ی مرکزی آن سال ) خسارت دریافت میکند .
عوامل موثر بر نرخ حق بیمه ی شخص ثالث :
- یکی از تاثیرگذارترین مواردی که در بیمه نامه ی شخص ثالث میتوان به آن توجه کرد پوشش مالی بیمه نامه است . میزان تعهد مالی در بیمه نامه، تعیین کننده ی پرداخت خسارت توسط شرکت بیمه می باشد . حداقل پوشش مالی تعیین شده ی بیمه ی مرکزی در سال 1402، 30 میلیون تومان است که به انتخاب بیمه گزار تا 600 میلیون تومان قابل اضافه شدن می باشد. پس همین الان سریع نگاهی به بیمه نامه ی ثالث خودروتون بندازید و در اگر هنوز تعهد مالی آن به مبلغ سال گذشته هست ، برای صدور الحاقیه اقدام کنید.
- هر ساله قوه قضائیه میزان مشخصی را برای دیه ی کامل مرد مسلمان تعیین میکند که در سال 1402 در ماه حرام 1 میلیارد و 200 میلیون تومان و در ماه غیرحرام 900 میلیون تومان تعیین شده. در تقویم قمری چهار ماه ذیالقعده، ذیالحجه، محرم و رجب ماههای حرام هستند که اگر حادثه ی رانندگی و جراحت ، بستری یا فوت در ماه حرام اتفاق بیفتد به فرد زیان دیده تا دیه ی ماه حرام 1 میلیارد و 200 میلیون تومان پرداخت میشود .
- تخفیف عدم خسارت به تخفیفات سال های قبل بیمه نامه گفته میشود که از آن استفاده نکرده اید که بر اساس قانون جدید بیمه ی مرکزی بر اساس درصد تخفیفات از %5 تا 70% ( یکسال تا چهارده سال ) برای شخص ثالث و راننده محاسبه میشود.
- کاربری خودرو یکی دیگر از عوامل موثر بر نرخ حق بیمه ی شخص ثالث است که میزان ریسک خودرو در یک حادثه را مشخص میکند . برای مثال خودروهای تاکسی یا آموزش رانندگی، بیشتر در معرض حوادث رانندگی هستند و باید حق بیمه ی شخص ثالث بیشتری را پرداخت کنند. تاکسیها موظف به پرداخت 20% حق بیمه ی ثالث بیشتر و خودروهای آموزش رانندگی موظف به پرداخت 15% حق بیمه ی ثالث بیشتر هستند. کاربریهای دیگری نیز تعریف شدهاست که برخی از آنها صنعتی، آمبولانس و حمل خون و آتشنشانی، بارکش، عمومی سازمانی و ... هستند.
- همانطور که قبلاً نیز ذکر شد، بیمه ی شخص ثالث یک بیمه نامه ی اجباری است و در صورتی که در زمان مقرر تمدید نشود به ازای هر روز دیرکرد، شامل جریمه شده و غیر قابل بخشش ( فقط در شرایط خاص مثل اینکه خودرو در توقیف یکی از نهادهای دولتی با گواهی معتبر باشد ) می باشد. که مبلغ جریمه ی آن در زمان تمدید بیمه نامه به روی مبلغ حق بیمه اضافه میشود .
- بیمه گزار میتواند بیمه نامه را با مدت اعتبار مشخص تهیه و خریداری کند( یک ساله ، شش ماهه یا سه ماهه ). اما پیشنهاد ما این است که خرید بیمه نامه ی یک ساله مقرون به صرفه تر است چون بیمه نامه های کوتاه مدت برای شرکت بیمه ریسک بیشتری دارد . برای مثال قیمت بیمه نامه ی شش ماهه از نصف قیمت یک ساله بیشتر است .
نکات طلایی که باید در بیمه ی شخص ثالث بدانیم :
- در صورتی که تمایل دارید در هنگام تمدید بیمه نامه، شرکت بیمه ای خود را تغییر دهید اصلا نگران نباشید . با ارسال مدارک به مانند سال گذشته، به صورت آنلاین و در کمترین زمان بیمه نامه ی شما تمدید میشود و خیالتان بابت تخفیفات نیز راحت باشد، چون حتی با تغییر شرکت بیمه، تخفیفات بیمه نامه ی شما نیز منتقل میشود.
- در بیمه ی شخص ثالث میتوانید به هنگام فروش خودرو تخفیفات عدم خسارت را از روی بیمه نامه برداشته و به خودروی دیگری به نام خودتان منتقل کنید.
- با همکاری بیمه ی مرکزی و شرکت های بیمه، از سال 1397 روی بیمه نامه های ثالث، کد یکتا ثبت میشود که برای اثبات صحت بیمه نامه میتوانید به سایت بیمه ی مرکزی مراجعه و با ثبت کد یکتا و شماره ملی از اصالت بیمه نامه ی خود اطمینان پیدا کنید .
- به دستور بیمه ی مرکزی و با هماهنگی لازمه با پلیس راهور و سایر نهادهای دولتی از اول خرداد 1399 دریافت فیزیکی بیمه نامه های شخص ثالث حذف شده و به راحتی میتوانید با مراجعه به آدرس لینک شرکت بیمه ای مورد نظر، تصویر بیمه نامه ی خود را دریافت و در صورت لزوم، ذخیره یا پرینت کنید.
- با توجه به دیه ی ماه های حرام در سال 1402 که 1 میلیارد و 200 میلیون تومان شده، به خودرویی که ارزش آن بالای600 میلیون تومان ( نصف دیه کامل ) باشد، خودروی نامتعارف گفته میشود و باید برای آن بیمه ی بدنه تهیه گردد، چون شرکت بیمه در زمان پرداخت خسارت ، یک نسبتی را ( با توجه به ارزش خودرو و خسارت وارده ) در نظر می گیرد و باید مابقی ضرر و زیان را از بیمه ی بدنه با عنوان ثالث نامتعارف دریافت کنید.
صدور آنلاین و غیر حضوری بیمه نامه ی شخص ثالث :
در عصر جدید با پیشرفت ارتباطات مجازی و حذف نسخه فیزیکی بیمه ی شخص ثالث، به راحتی و بدون مراجعه به شرکت، بعد از استعلام قیمت بیمه نامه از سایت، با ارسال مدارک ( تصویر کارت ماشین و بیمه ی سال قبل ) به صورت غیرحضوری و آنلاین امکان تمدید بیمه نامه برای شما فراهم شده است.